DUYURULAR

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE GEÇİŞ ZORUNLULUĞU

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE GEÇİŞ ZORUNLULUĞU.

 

            Çalışan sayısı 5 ve üzerinde olan ve bir işverene bağlı olarak çalışanlar ve 45 yaşın altında olanlar 01.01.2019 tarihinden itibaren bireysel emeklilik sistemine geçmek zorundadır.

 

İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?

 

1- Emeklilik şirketinin (şirket) seçimi: Her işveren çalışanları adına bir emeklilik şirketi ile sözleşme yapmakla yükümlüdür. Herhangi bir işveren sistemde faaliyet gösteren kamu veya özel fark etmeksizin herhangi bir emeklilik şirketi ile anlaşabilir.

 

!!!     5 (beş) kişi ve üzeri çalışanı olan işverenler 01 Ocak 2019 tarihine kadar bir emeklilik şirketi ile sözleşme yapmak zorundadır     !!!

 

2- Katkı payının ödenmesi: İşveren, katkı payını çalışanın ücretinden kesip emeklilik şirketine aktarmakla yükümlüdür.

 

SİSTEME DAHİL OLMAMA CEZASI NEDİR?

 

            İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 100 TL idari para cezası uygulanacaktır.

 

KATKI PAYININ HESAPLANMASI VE EMEKLİLİK ŞİRKETİNE AKTARILMASI.

 

            Yönetmelik kapsamında çalışanların ücretinden işveren tarafından prime esas kazancın (bürüt ücretin) %3’ü oranında çalışan katkı payı hesaplanır.  Çalışanların almakta oldukları aylık bürüt ücretinden (SGK’ya yapılan bildirim üzerinden) % 3 oranında her ay Zorunlu olarak kesilecek olan çalışan katkı payı tutarı, ilgili bireysel emeklilik şirketine aktarılacaktır.

 

İŞÇİNİN SİSTEMDEN ÇIKMA, (BES) CAYMA HAKKI BULUNMAKTADIR.

 

            İşçiler, işverenleri tarafından emeklilik planına dâhil olduğunun kendilerine bildirildiği tarihi takip eden iki ay içinde emeklilik sistemine dâhil olmamayı isteyerek cayma hakkını kullanabilirler. İşçinin “CAYMA” hakkını kullanması durumunda, o tarihe kadar fona ödenen katkı payları, işçiye iade edilecektir.

 

 

 

Saygılarımızla;

Kemal ŞENOL

S.M. Mali Müşavir